Ruim overbieden is de nieuwe norm

Deel dit artikel

In de huidige woningmarkt is er geen woning meer te krijgen zonder een flink overbod te doen op de vraagprijs. Doe je dit niet dan kun je een koopwoning wel vergeten. 

Het aanbod van te koop staande woningen is enorm laag. Om een beeld te scheppen hoe laag vergelijken we dit met het aanbod tijdens de crisis in 2008. Het huidige woning aanbod bedraagt hier namelijk maar 40% van. Dit heeft nadelige gevolgen, zoals de belemmering van de doorstroming vanuit bestaande koopwoningen. Ook worden verhuisplannen uitgesteld of bewoners besluiten te verbouwen i.p.v. te verhuizen. 

12% Minder transacties

Door het gebrek aan aangeboden woningen zijn er in het tweede kwartaal van 2021 zijn ongeveer 12% minder transacties gedaan dan in 2020. Dit is echter geen gevolg van een verminderde vraag naar koopwoningen, want deze vraag blijft ongekend hoog. 

Het lage aanbod aan te koop staande woningen en de onverminderde hoge vraag naar woningen zorgt voor een historische lage waarde op de krapte indicator. Deze indicator geeft de verhouding weer tussen het te koop staande woningen en het aantal verkochten woningen. 

Effect op de hypothekenmarkt

Het lage aantal verkochte woningen heeft ook effect op de hypothekenmarkt. In het tweede kwartaal is er een daling van ongeveer 12% vastgesteld in het aantal geregistreerde hypotheek aanvragen. Daarentegen blijft het aantal bestaande hypotheekaanvragen voor bijsluiting of oversluiting wel toenemen.  

 

Gemiddeld 8,2% meer betalen dan de vraagprijs

De koopprijzen van huizen blijven stijgen ten opzichte van vorig jaar. Het gemiddelde staat nu rond de 410.000 euro. Door het tekort aan woningaanbod en de hoge vraag naar woningen wordt meer dan de helft van de woningen (ruim 60%) boven de vraagprijs verkocht. Het gemiddelde dat mensen nu meer betalen dan de vraagprijs ligt op 8,2%. Dit is een enorm groot bedrag en dit maakt het steeds moeilijker om aan een woning te komen.

Deel dit artikel
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Compare listings

Vergelijken
0
Laat je reactie achterx