Courtage wint aan populariteit

Courtage wint aan populariteit

De makelaarstarieven in 2022 liggen gemiddeld € 650 hoger dan vorig jaar. Dat staat in het jaarlijkse onderzoek naar de tarieven van makelaars van Mijn Verkoopmakelaar. Opvallend: courtage wint aan populariteit.

Gemiddeld liggen de makelaarstarieven in 2022 voor het verkopen van een woning op € 5.100, in 2021 lag het gemiddelde tarief op € 4.454. In Amsterdam is dat bedrag gemiddeld € 6.100. Daartegenover staat Rotterdam als goedkoopste stad waar een makelaar gemiddeld € 4.500 euro rekent voor de verkoop van een huis.

Wie een huis verkoopt in Amsterdam betaalt nog altijd het meeste voor een makelaar. Amsterdamse makelaars zijn € 1.200 duurder dan vorig jaar. Ook zijn daar de verschillen in tarieven tussen makelaars het grootst. Zo scheelt het tarief tussen de goedkoopste en duurste makelaar voor dezelfde woning in Amsterdam gemiddeld € 2.250.

Comeback van de klassieke courtage

Opvallend is volgens Mijn Verkoopmakelaar dat de klassieke courtage aan populariteit wint onder de makelaars, ten koste van een vooraf afgesproken vast bedrag. Waar vier jaar geleden nog in 56% van de gevallen makelaars een percentage van de verkoopopbrengst voorstelden, kiezen makelaars nu in 81% hiervoor.

Lees verder op Vastgoed Actueel

Vergelijk objecten

Vergelijken