Gemiddeld hypotheekbedrag ligt nu onder de 3 ton

Gemiddeld hypotheekbedrag ligt nu onder de 3 ton

Het gemiddelde hypotheekbedrag voor het kopen van een huis is het afgelopen kwartaal met 11% gedaald en ligt nu voor het eerst in twee jaar onder de grens van 300.000 euro.- De stijgende rente is hier debet aan.

Na een extreem sterke groei in 2021 – waarin het gemiddelde hypotheekbedrag met 10% steeg ten opzichte van 2020 – is er dit jaar een keerpunt bereikt op de woningmarkt. Dat blijkt uit cijfers van De Hypotheker.

Het gemiddelde leenbedrag daalde in het vierde kwartaal van 2022 met 11%. In december kelderde het zelfs 13% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, de grootste daling ooit. De daling bedroeg gemiddeld 38.000 euro, tot een bedrag van 298.000 euro

De rente begon afgelopen januari voor het eerst te stijgen na jaren van stijgende huizenprijzen en historisch lage hypotheekrentes. De gemiddelde stijging bedroeg meer dan 3 procentpunten in 2022.
Ter illustratie: in januari bedroeg de 10-jaars rente met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) 1,1%, terwijl deze aan het begin van het vierde kwartaal 4,3% bedroeg

In het vierde kwartaal zijn de hypotheekuitgaven in alle Nederlandse provincies gedaald, behalve in Zeeland, waar een stijging van 8% werd genoteerd. De scherpste daling trof Noord-Holland (-14%), waarbij hoofdstad Amsterdam ondanks deze daling nog steeds de duurste plaats is om een lening af te sluiten. Zuid-Holland en Friesland-Overijssel bleven niet ver achter met -13%, terwijl Groningen de goedkoopste hypotheekprovincie van het land blijft.

Lees het volledige artikel op Vastgoed Actueel.

Vergelijk objecten

Vergelijken