Online Biedlogboek per 1 juli Beschikbaar

Online biedlogboek per 1 juli beschikbaar

Branche- en beroepsorganisaties NVM, VBO en Vastgoedpro voeren op 1 juli 2022 een digitaal biedlogboek in. Aangesloten makelaars geven hiermee inzicht in het biedingsproces, ook aan kandidaat-kopers. Het gebruik van het biedlogboek is per 1 januari 2023 verplicht. Ook is er vanuit de branche een meldpunt voor klachten in de maak.

Vanaf 1 juli kunnen makelaars aangesloten bij een van de organisaties kennismaken met het digitale biedlogboek. Dit melden de organisaties in een gezamenlijk persbericht. Daarmee kunnen ze biedingen op aanvraag beschikbaar maken voor kandidaat-kopers, ná het verstrijken van de bedenktermijn en eventuele ontbindende voorwaarden. Vanwege de privacy staat er niet in wie geboden heeft.

Per 1 januari 2023 hebben kandidaat-kopers recht op inzage in het biedlogboek. Dat geldt althans als de transactie via een makelaar plaatsvindt die is aangesloten bij NVM, VBO of Vastgoedpro.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil het biedlogboek per wet te verplichten. Dit brengt met zich mee dat partijen die geen gebruikmaken van een gecertificeerd biedlogboek dan niet langer een bied- of onderhandelingsproces kunnen begeleiden.

Verbeterplan voor meer transparantie

Het biedlogboek is een eerste stap in het door de brancheorganisaties ondertekende verbeterplan ‘Vertrouwen in het koopproces’. Het ministerie van Binnenlandse Zaken stuurde hier in 2021 met toenmalig minister Ollongren al op aan. Naar aanleiding van vermeende toestanden op de oververhitte woningmarkt beloofde zij met de sector te gaan werken aan meer transparantie en integriteit.

Lees verder op Vastgoed Actueel.

Vergelijk objecten

Vergelijken