In Rotterdamse wijken bijna de helft van verkochte woningen naar beleggers”

Deel dit artikel

Investeerders kopen op grote schaal huizen op in Rotterdam en naastgelegen gemeenten. Een groot gedeelte van de verkochte woningen in de regio Rotterdam gaat naar kleine en grote beleggers. Dit kwam naar voren uit een onderzoek van RTV Rijnmond. Ongeveer 38% van de verkochte woningen in Rotterdam is niet gekocht om te wonen. In totaal zijn nu ongeveer 13,7% van de woningen in de Maasstad in handen van beleggers.

Populaire wijken

Charlois spant de kroon, hier kwam de helft van de koopwoningen in de handen van beleggers. Charlois, het zuiden van Rotterdam, is voor beleggers een aantrekkelijk gebied. De woningen zijn hier nog relatief goedkoop. Beleggers splitsen deze woningen op en verhuren ze voor een hoog bedrag aan migranten en studenten. Bovendien is het vooruitzicht van deze woningen erg goed. Naar verwachting zullen deze woningen nog veel meer waard worden. Aantrekkelijk dus voor beleggers. 

Ook buiten Rotterdam zitten beleggers niet stil. Schiedam wordt steeds populairder vanwege de krappe woningmarkt in Rotterdam. In 2020 ging er in de wijk Schiedam-Oost maar liefst 46% van de verkochte woningen naar beleggers. Ook hier worden veel woningen opgesplitst voor kamerverhuur. 

Hevige concurrentie onder beleggers

Het gaat niet alleen om de kleinere particuliere vastgoedbeleggers, maar ook om de grote vastgoedfondsen die woningen verhuren. En dit zijn dus geen kleine getallen. In de wijken waar veel investeerders actief zijn schieten de prijzen van woningen omhoog. Dit komt door de harde en stijgende concurrentie tussen de beleggers. Voor starters is deze enorme prijsstijging een groot probleem, want zij kunnen dit nooit betalen. Een geschikte woning vinden wordt voor hen bijna onmogelijk gemaakt.

Zelfbewoningsplicht

Gemeenten kunnen er volgend jaar voor kiezen om zelfbewoningsplicht op te leggen. Dit betekent dat kopers van woningen verplicht zijn om zelf in de woning te gaan wonen. Deze regeling mag worden toegepast in gebieden waar het noodzaak is om beleggers te weren. Woningen die al in bezit zijn van beleggers behoren niet tot deze regeling. Ook de woningen die bij een winkel of bedrijfspand horen behoren niet tot deze regeling. Wanneer eigenaren hun woning willen verhuren aan familie is dit wel toegestaan, mits zij zelf minimaal een jaar in de woning hebben gewoond. 

Veel grote gemeenten, zo ook Rotterdam, willen deze zelfbewoningsplicht inzetten. In Rotterdam zal dit beleggersverbod er naar verwachting al op 1 januari zijn in meerdere wijken. Het is een handige tool om beleggers te weren, maar de krapte op de woningmarkt zal hier niet mee worden opgelost. Er komen immers geen woningen bij. Daarbij is er ook angst dat de woningschaarste juist toeneemt door deze plicht. De angst is dat beleggers zich op andere wijken en woningen storten en de nood daar nog groter wordt. 

Deel dit artikel
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Compare listings

Vergelijken
0
Laat je reactie achterx