Koopwoningen in april opnieuw in prijs gedaald

vastgoed Amsterdam
Deel dit artikel

De prijs van een gemiddelde koopwoning in Nederland daalde in april op jaarbasis. Deze trend, die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) al sinds augustus 2022 heeft opgemerkt, lijkt aan te houden. De daling in april was echter aanzienlijker dan die in maart.

Daling van de woningprijzen

In april bedroeg de gemiddelde prijs voor een woning ruim 401.000 euro, een daling van 4,4 procent ten opzichte van hetzelfde tijdstip vorig jaar. In maart daalde de prijs met slechts 2,3 procent op jaarbasis. Desalniettemin ligt de transactieprijs nog steeds aanzienlijk boven het dieptepunt dat in juni 2013 werd geregistreerd. In april betaalden kopers 87 procent meer voor een woning dan in die periode.

Verkoop van woningen

Volgens cijfers van het Kadaster werden in april bijna 13.000 woningen verkocht. Dit is bijna 20 procent minder dan in april 2022. Het aantal woningtransacties in de eerste vier maanden van dit jaar was ook lager dan in dezelfde periode vorig jaar, met een daling van ruim 11 procent. Van januari tot en met april wisselden meer dan 53.000 woningen van eigenaar.

Toegankelijkheid van woningen

De Nederlandsche Bank meldde vorige maand nog op basis van onderzoek dat met name starters en alleenstaanden moeilijk aan een woning kunnen komen. Dit komt onder meer door een gebrek aan beschikbare koopwoningen.

Nieuwbouwvergunningen

Uit cijfers van het CBS die vorige week werden gepubliceerd, bleek al dat het aantal vergunningen voor de bouw van nieuwbouwwoningen in het eerste kwartaal ruim een kwart lager lag dan een jaar eerder. In totaal werden voor 12.000 te bouwen woningen vergunningen verstrekt, het laagste aantal sinds het tweede kwartaal van 2016.

De Nederlandse woningmarkt blijft complex, met prijzen die dalen en een afname van de verkoop van woningen. Hoewel de gemiddelde prijs van een woning op jaarbasis daalt, blijft de transactieprijs aanzienlijk boven het dieptepunt. Bovendien blijven starters en alleenstaanden worstelen om een woning te vinden vanwege een gebrek aan beschikbare woningen. Het aantal nieuwbouwvergunningen dat wordt afgegeven, blijft ook dalen, wat wijst op potentiële toekomstige uitdagingen op de woningmarkt​1​.

Deel dit artikel
5 1 stem
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Compare listings

Vergelijken
0
Laat je reactie achterx