Investeren in vastgoed klinkt alsof het alleen is weggelegd voor de rijken, maar is dit wel echt zo? Het antwoord is nee. Tegenwoordig kan iedereen investeren in vastgoed, mits je het goed aanpakt en de juiste strategie hanteert. In dit artikel leggen we uit hoe je kunt starten met het opbouwen van een vastgoedportefeuille en waar je allemaal rekening mee moet houden.
Doe je huiswerk goed
Als je gaat investeren in vastgoed is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Kennis is zeer waardevol in de vastgoedmarkt. Lees je daarom in over relevante onderwerpen zodat je bekend
bent met de werkwijze en verschillende termen. Dit kun je doen op het internet, maar er zijn ook een aantal handige boeken die je kunt lezen zoals:
- The 4-hour workweek van Timothy Ferris
- How to be a Real Estate investor van Phil Pustejovksy
- Onroerend goed als belegging van Peter van Gool
- Investeren in vastgoed, grond en gebieden van Peter van Gool
Kies je doelgroep en belangen
De eerste stap die je zet is het bepalen van je doelgroep. Aan wie wil jij je woning verhuren of aan wie wil jij je woning verkopen? Elke doelgroep heeft namelijk andere wensen en belangen en dit beïnvloed het soort pand dat geschikt is.
Je kan jezelf op meerdere doelgroepen richten om spreiding aan te brengen in je portefeuille. Kies je bijvoorbeeld voor studenten en gezinnen? Onderzoek dan welke studentensteden er opkomend zijn en welke gebieden gezinsvriendelijk zijn. Ook zou je je bijvoorbeeld kunnen richten op expats.Dan is het slim om bijvoorbeeld panden in Amsterdam te zoeken, omdat hier veel werkgelegenheid voor internationals is.
Je zult merken dat iedere doelgroep andere belangen heeft, denk dus goed na over de doelgroep waarop jij je wilt richten!
Plan met een lange beleggingshorizon en focus op kwaliteit
Het opbouwen van een vastgoedportefeuille start met een geschikte strategie voor de middellange tot lange termijn. Ga voor je zelf na hoe je wilt investeren in vastgoed? Actief of passief? En aan welke criteria dienen je opbrengsten te voldoen? Hier moet je allemaal goed over na denken. Vastgoed kopen en verhuren dient duurzaam te verlopen met een focus op de lange termijn. Maak dus geen overhaaste beslissingen en focus op kwaliteit. Koop dus alleen een pand waar je zelf ook in zou kunnen wonen.
Er zijn twee bekende strategieën als het gaat om investeren in vastgoed: fix en flip en buy to let.De fix en flip strategie houdt in dat je een pand koopt, deze renoveert en weer doorverkoopt met winst. De buy to let strategie betekent kopen om te verhuren. De winst maak je dus met de huurinkomsten, maar ook door de eventuele waardestijging van het pand.
Niet iedere strategie is toepasbaar in iedere regio. Zo is de buy strategie niet geliefd in Amsterdam, omdat het de prijzen in de koopwoningmarkt opdrijft. Een fix en flip strategie werkt bijvoorbeeld weer goed in opkomende markten. Bepaal dus je strategie ook aan de hand van de regio’s waarin je actief bent.
Denk aan een goede locatie en spreiding
Vastgoed bestaat er in allerlei verschillende soorten en mate, zodoende kan je binnen je vastgoedportefeuille heel wat spreiding aanbrengen. En zoals eigenlijk geld voor alle investeringen is spreiding erg belangrijk. Spreiding over diverse gebieden is slim, want welvaart en huurprijzen zijn vaak afhankelijk van de regio waarin je actief bent. Kies panden in verschillende steden, regio’s en misschien zelfs landen. Zo voorkom je dat niet gelijk je hele portefeuille gevaar loopt als er een bepaald gebied in de problemen komt.
Voor de locatie is het goed om te kijken naar een beleggingspand in een bloeiende regio met diversiteit aan bedrijven en een goede arbeidsmarkt. Ook is het slim om bijvoorbeeld 10 minuten van het centrum te zitten. Het zou zomaar kunnen dat jouw investering in de toekomst onderdeel wordt van het centrum, waardoor de waarde flink kan stijgen.
Doe detail onderzoek naar interessante beleggingspanden
Investeren in een vastgoedobject gaat over veel geld en je kunt je geen fout veroorloven als beginnende vastgoed belegger. Bepaal daarom aan de hand van een aantal criteria welke panden interessant zijn voor jou. Stel een lijst samen met interessante beleggingspanden in de regio waarin jij wilt beleggen. En bedenk een aantal criteria zoals:
- De gemiddelde prijs per m2.
- Is er zelfbewoningsplicht
- Stel een gewenste BAR in (bruto aanvangsrendement)
- Check wat de gemiddelde huurprijs is voor vergelijkbare woningen
- Check de WOZ-waarde van een woning.
- Kijk hoeveel huurpunten je krijgt voor de woning
Financiering aanvragen
Het financieren van vastgoed is een belangrijke stap. Voor veel beleggers is de financiering de grootste uitdaging en een reden om niet te beginnen. Maar laat je vooral niet tegenhouden! Er zijn namelijk genoeg creatieve financieringsmogelijkheden te bedenken waardoor ook jij kunt beginnen met investeren in vastgoed.
Je kunt tegenwoordig al met heel weinig geld investeren in vastgoed. Er zijn bijvoorbeeld beleggingshypotheken waarbij je slechts met 10% eigen geld een pand kunt kopen. De normale bank is terughoudend met het verschaffen van een verhuurhypotheek, maar je kunt ook vastgoed financieren zonder bank. Er zijn verschillende geldverstrekkers die kunnen helpen met de financiering.
Je kunt bijvoorbeeld hulp zoeken bij een intermediair voor banken die vastgoed hypotheken aanbieden. Zij weten goed wat de mogelijkheden zijn voor het verkrijgen van een hypotheek in deze situatie.
Begin klein, maar begin!
Een stilstaande vrachtwagen in beweging krijgen kost veel energie en is altijd moeilijk. Dit geld ook voor beleggen in vastgoed. Je steekt veel energie en tijd in het opdoen van kennis en informatie, maar er is weinig progressie. Geen paniek, dit is normaal! Het opbouwen van een vastgoedportefeuille is niet iets wat je in korte tijd voor elkaar krijgt. Neem de tijd en zorg dat je begint met een goede basis.
Start voor je eerste belegging met een klein eenvoudig vastgoedobject. Zo leer je de kneepjes van het vak zoals de financiering, verhuur, het rendement etc. Je doet vertrouwen op en vanuit daar kun je opschalen en je vastgoedportefeuille uitbreiden.
Je zult merken dat het aanschaffen van je eerste pand langer zal duren, maar naarmate je ervaring op doet en een netwerk opbouwt zal het steeds vlotter gaan!
Deel dit artikel