Vastgoed financieren – hoe pak je dit aan?

Deel dit artikel

Investeren in vastgoed blijft voor veel mensen lastig om in werkelijkheid uit te voeren. Want hoe krijg je de financiering rond? Dit is natuurlijk lastig, maar er zijn veel verschillende mogelijkheden om toch te kunnen financieren! In dit artikel noemen we een aantal voorbeelden, waar jij wellicht iets aan hebt.

Hoe werkt de financiering?

Er bestaan in principe drie manieren om vastgoed te financieren. 

  1. Alles financieren met eigen liquide middelen
  2. Financieren met een traditionele vastgoedfinanciering
  3. Alternatieve financiering  

De eerste optie betekent dat je alles uit eigen zak kunt financieren. Je koopt een beleggingspand zonder een lening of schuld aan te gaan. Dit gebeurd niet vaak, want de meeste mensen hebben niet het volledige aankoopbedrag tot hun beschikking. En dat is niet de enige reden, want ook vanuit rendementsperspectief kan het aantrekkelijk zijn om gedeeltelijk te financieren met een lening. 

De tweede en derde optie betreffen het financieren van vastgoed met (gedeeltelijk) vreemd vermogen. 

Het financieren gebeurt vaak met eigen geld en gedeeltelijk met geleend geld. Om een lening aan te gaan moet je er rekening mee houden dat je 30% zal moeten financieren met eigen vermogen. De overige 70% kan dan worden gefinancierd met een lening. Dit is een redelijk groot bedrag dat je kunt lenen. Het is dus belangrijk om een goede inschatting te maken hoe rendabel de financiering daadwerkelijk is. 

Verschillende leningen 

Er bestaan meerdere manieren om vastgoed te financieren met vreemd vermogen. Je kunt een persoonlijke lening aangaan waarbij je een vast bedrag leent. Je betaalt dan een constant rentetarief. Het risico is bij deze vorm van financiering erg laag. Daarnaast bestaat ook het doorlopend krediet, een meer flexibele vorm van lenen. Hier kun je het kredietbedrag meerdere malen opnieuw opnemen bij een fluctuerend rentepercentage. Het doorlopend krediet brengt iets meer risico met zich mee.

Er bestaan speciale kredietverstrekkers die zich richten op het financieren van beleggingspanden. Deze speciale instanties schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond. Dit is immers niet gek, want op je spaargeld valt momenteel geen rente te behalen. Er zijn ook instanties die al wat langer in het vak zitten, zoals Credion en RNHB. Dit zijn kredietverstrekkers die op dit gebied actief zijn, maar je kunt ook gewoon naar de Rabobank of ING gaan om een lening aan te vragen. 

De RNHB is een geldverstrekker voor zowel startende als ervaren vastgoedbeleggers. Deze partij financiert woningen die worden verkocht voor de verhuur. Er werken hier dus veel vastgoedspecialisten met veel kennis over de markt. Zij kunnen je goed adviseren over interessante beleggingskassen. Als je bij de RNHB een financiering aanvraagt dan kijken ze niet alleen naar je inkomen, maar wat jij op maandelijkse basis aan je investering overhoudt. Ze financieren echter alleen wanneer je een vast inkomen hebt in Box 1.

Voor veel geldverstrekkers is het wel noodzakelijk dat je kunt aantonen dat je een inkomen hebt in Box 1. Oftewel, een vast inkomen uit je werk. Maar ook voor mensen zonder een vaste baan zijn er mogelijkheden. Zo is Domivest een partij die kijkt naar vermogen in Box 3, dit is interessant voor ondernemers. 

Alternatieve financiering

Gezamenlijke investering 

Een andere optie om snel aan veel geld te komen is door samen met vrienden of familie vastgoed te kopen. Je kunt je inleg verdelen, waardoor het toegankelijker is om sneller vastgoed te kopen. Doe dit uiteraard alleen met mensen die je 100% vertrouwt en leg alle afspraken vast – zwart op wit.

Crowdfunding 

Mocht je bij de bank geen financiering rond kunnen krijgen zijn er ook andere opties. Je hebt vast eerder gehoord van crowdfunding, maar nog niet overwogen om dit in te zetten voor het financieren van vastgoed. Bij crowdfunding brengen partijen geldvragers en geldgevers in contact met elkaar. Je kunt je lening helemaal op maat maken, omdat er minder regels aan zijn verbonden dan bij de bank. Er zijn meerdere investeerders betrokken bij deze vorm van financiering. Het is een manier om snel aan veel geld te komen, maar het gevaar is dat je volledig kun financieren met vreemd vermogen. En dit is wel een groot risico.

Bankvrij vastgoed financieren 

Bij deze vorm van investeren wordt jouw vastgoed gefinancierd door een private investeerder. Het is een alternatieve investering vorm waarbij je de bank vermijdt. De hypotheekakte passeert bij de notaris en je betaalt rente en aflossing aan de investeerder. 

Conclusie

Investeren in vastgoed is aantrekkelijk, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Je kunt het beter wat langzamer aanpakken in het begin dan in een korte periode heel veel beleggingen financieren met vreemd vermogen. Zorg dat je helder hebt welke vorm van financiering het beste bij jou past. Het is slim om hierover advies te vragen bij een professionele partij, zij geven je inzicht in welke vormen van financiering er allemaal mogelijk zijn!  

Deel dit artikel
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Compare listings

Vergelijken
0
Laat je reactie achterx